CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Lilypie 2nd Birthday PicLilypie 2nd Birthday Ticker

2007. május 18., péntek

Vitatott kilók

A következő cikket neten találtam és kismama ismerőseimnek ajánlom illetve azoknak akik majd lesznek kismamák.

"A kismamák rendszerint nem tudják, mennyi súlyfeleslegre számíthatnak a terhesség előrehaladtával. Egy részük megpróbál mértékletesen táplálkozni, mások gyakran kettő helyett esznek, és elhíznak.

Pedig a kövérség esetükben viszonylagos fogalom. Ennek megítélése ugyanis attól függ, eredetileg milyen alkatú, milyen magas az anyuka. Természetesen nem terhesség idején kell fogyózni. A súlygyarapodásra viszont oda kell figyelni. 30-40 éve az orvosok azt tanácsolták, a kismama ne szedjen fel 8-10 kilónál többet. Ma már tudjuk, egyedenként más és más súlygyarapodás számít normálisnak, kívánatosnak.

Az alábbiak alapján mindenki megtalálja a számára ideális értékeket.
A táblázatból az is kiderül, melyik kategóriába tartozik a kismama.

Kategóriák

Sovány kismama
Ha a kívánatosnál kisebb súlyú vagy, a legújabb kutatások szerint 14-18 kilót

Normál súlyú kismama
11-16 kiló felszedése kívánatos. Az első harmadban csak egy-két kilót, utána hetente maximum fél kilót.

Túlsúlyos kismama
Legalább 6-8 kilót szedhetsz fel, de nem többet, mint 11-et.
Az első harmadban egy-másfél kiló az ideális súlygyarapodás, majd negyed esetleg fél kiló hetente. Ne feledd, a nagy súly esetleg elnyújthatja a terhesség idejét/a magzat túlhordásához vezethet.

Ikerterhesség
Legújabb kutatások szerint ikerterhességnél 18-22 kilót is fel lehet szedni. A terhesség vége felé érdemes naponta hatszor étkezni, hiszen a gyomor annyira összenyomódik a magzatok miatt, hogy nincs is hely egyszeri nagyobb adag étel elfogyasztására.

Ha úgy érzed, hogy a súlyoddal gondok vannak, kérd ki orvos, dietetikus, vagy védőnő véleményét! szedhetsz fel a terhesség idején. A terhesség első harmadában 2-2.5 kilót, majd hetente kb fél kilót. "

0 megjegyzés: